-6.4 C
Stockholm
torsdag, mars 30, 2023
HomeBloggFå billig el med rätt elavtal

Få billig el med rätt elavtal

Date:

Relaterat

Vilopauser för en intensiv vardag med barn

Har du barn så vet du att mycket av...

Smarta sätt att minska elanvändningen i hemmet!

Vi vet alla att det är viktigt att minska...

Vad är bäst för dig – en surfplatta eller dator?

Vilket av alternativen mellan en surfplatta eller bärbar dator...

Från Fredrik Åkare till Moderna Webbplatser

Det första du tänker på, är vad moderna webbplatser...

Helenas horoskop – en av alla astrologiska guider på internet

Stjärna, stjärna på himlen där! Säg mig vem som...

Med rätt elleverantör och elavtal har du möjlighet att få billig el. Faktum är att det finns en mängd olika elleverantörer och om du tar dig tid att jämföra alternativen kan du spara in en hel del pengar. De pengarna kan du sedan spara, använda till nöjen eller någonting annat, beroende på vad du vill. Hur mycket pengar du tjänar beror på din elförbrukning, eftersom den avgör hur mycket du betalar per månad och år.

Så jämför du elavtal och får billig el

Att jämföra elavtal är relativt enkelt, det enda du behöver veta är var du bor och hur hög din elförbrukning är per år. Det finns många hemsidor som erbjuder dig hjälp med att jämföra elavtal från olika elleverantörer, för att du på ett enkelt sätt ska hitta en bra, billig elleverantör. Vi ska i vårt inlägg gå igenom vad du bör tänka på, vad olika elavtal innebär och andra faktorer som kan spela in när du gör ditt val.

Fast elavtal

Med ett fast avtal binder du dig under ett antal år till ett fast elpris. Det är någonting många tycker är väldigt tryggt, eftersom du inte får ökat elpris även när priserna stiger. Det är inte möjligt att veta när elpriserna kommer att stiga. Just fasta elavtal är någonting vi rekommenderar till personer med en hög elförbrukning. Om du värmer upp villan med el blir vintermånaderna ofta relativt dyra, med ett fast elpris vet du ungefär vad du kommer att betala.

Om du är ute efter ett fast pris för elen bör du leta upp det billigaste alternativet per kWh. Du behöver inte kolla så noggrant på månadsavgiften eftersom den är en liten del av kostnaden för dig med hög elförbrukning. För att få så billig el som möjligt behöver du hitta det lägsta priset per kWh.

Rörligt elavtal

Om du bor i lägenhet och har en relativt låg elförbrukning är ett rörligt pris för elen ett bra alternativ. Även om priserna skulle stiga kommer det inte märkas avsevärt i priset. Kanske slår det på någon hundralapp. En fördel med det rörliga elpriset är att du kan dra nytta av nergångar i elpriset.

När du letar efter ett fördelaktigt rörligt pris för din el ska du ta en extra titt på det så kallade påslaget. Det är det antal öre som elleverantörer lägger till på elbörsens marknadspris per kWh. Marknadspriset är detsamma för alla elleverantörer och de väljer sedan själv hur mycket de lägger på. Om du har en låg elförbrukning är det också viktigt att ta en titt på månadsavgiften. En hög månadsavgift kan bli en stor procentandel av den totala kostnaden. Du kan till och med tjäna på att välja ett elavtal med något högre påslag men låg månadsavgift.

Andra faktorer som påverkar ditt elpris

Givetvis är det din förbrukning som påverkar ditt elpris mest. Det är därför alltid klokt att försöka dra ner på elförbrukningen i de fall det går. Det kan handla om att inte lämna enheter på standby, att släcka lamporna när du lämnar ett rum och att inte värma hemmet onödigt mycket på vintern.

En annan sak som du bör tänka på och som är viktig för många är var din el kommer ifrån. Idag är det mycket viktigt att värna om miljön och det finns även el märkt med ”bra miljöval”. Det finns ett fåtal elbolag som bara erbjuder miljövänlig el som har märkningen. Genom att välja ett av dem gör du gott för miljön utan en avgift. De flesta elleverantörerna har istället miljövänlig el som ett tillval. Då får du betala lite extra per kWh för att få el märkt med ”bra miljöval”. På så sätt kan du vara säker på att din el kommer från förnybara källor.

Slutsats

Du kan tjäna en hel del pengar på att jämföra olika elavtal. Hur mycket du tjänar beror på hur hög förbrukning du har, samt hur bra pris du hittar. Det är dock alltid en bra idé att jämföra elleverantörer med jämna mellanrum.

Bli PLUS-medlem!