11.1 C
Stockholm
torsdag, juni 1, 2023
HomeEkonomiVem var det som skapade Bitcoin egentligen?

Vem var det som skapade Bitcoin egentligen?

Date:

Relaterat

Lär känna en stad innan du flyttar – så vet du om den är rätt för dig

Det finns många fina hyresrätter i Sverige och många fina städer...

Hur överklockar man sin bärbara speldator och borde man göra det?

Att överklocka din bärbara speldator innebär att du pressar...

Svenskars Mobil & Internetvanor 2023

Det är ett faktum idag att mobiltelefoner och internet...

Moderna Virtuella Upplevelser

Det finns möjligheter idag till att uppleva saker och...

Lär dig mer om hur kreditupplysningar fungerar och vad de betyder för din ekonomi

Kreditupplysningar är en viktig del av att styra din...

Bitcoin, som du bland annat kan handla med på immediate future, är världens i särklass mest populära kryptovaluta. Men vem var det som kom på, alltså skapade bitcoin egentligen?

Den frågan och fler får du svar på precis nu.

Vem skapade Bitcoin?

Det är en person som går under pseudonymen Satoshi Nakamoto som skapade Bitcoin, och gjorde den första transaktionen med Bitcoin 2008. Satoshi Nakamoto var aktiv inom krypto-communityt fram till 2011, men därefter har ingen hört av honom. 

Vem är Satoshi Nakamoto?

Det är ingen som vet vem Satoshi Nakamoto är, allt experter har att komma med är kvalificerade gissningar. En liten rolig detalj är att man tror att Satoshi Nakamoto är god för cirka 1, 1 miljoner Bitcoin.

Tre personer som kan vara Satoshi Nakamoto

1. Dorian Nakamoto

Det finns en del som pekar på att Dorian Nakamoto kan vara Satoshi Nakamoto. Dorian har en hög utbildning inom fysik, och han har även en japansk bakgrund även om han idag bor i USA. Dorian säger dock själv att han inte har ett dugg med Bitcoin att göra.

2. Craig Wright

Craig Wright är en australisk forskare som också kan vara Satoshi Nakamoto. På amerikansk mässa förklarade han att han har många avancerade akademiska meriter inom statistik. Men det som gör att Wright är särskilt misstänkt för att vara Satoshi Nakamoto är för att han hade publicerat en vetenskaplig rapport om kryptovaluta på sin blogg som försvann så fort bitcoin introducerades. 

Wright har arbetat med framtagningen av Bitcoin Cash, men han säger själv att han inte har något med Bitcoin att göra.

3. Nick Szabo

Nick Szabo är både jurist och dataingenjör. Innan Bitcoin introducerades publikt var han med och tog fram tekniken bakom smarta kontrakt, och han tog även fram ett koncept som beskrev hur en kryptovaluta kunde komma att se ut strax innan Bitcoin presenterades för alla. Szabos konceptuella valuta hette Bit Gold.

Det finns också många inom krypto-communityt som tror att Nick Szabo är Satoshi Nakamoto. Det finns till och med insatta författare som säger att Szabo skapade Bitcoin. Szabo är dock mycket tydlig med att han inte gjorde det. 

Svar på vanliga frågor om Satoshi Nakamoto

Hur mycket pengar har Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto tros ha en förmögenhet på totalt 1 miljon bitcoin, vilket idag motsvarar 29 miljarder dollar eller 300 miljarder kronor. Nakamoto tros alltså vara riktigt rik på sin uppfinning. 

Är Satoshi Nakamoto en person eller en grupp?

Man tror att Nakamoto är en enstaka människa, och inte en pseudonym för en grupp olika människor som arbetade tillsammans med projektet. Man är än mer säker på att det var en riktig person som skapade bitcoin och inte ett mjukvaruprogram såsom ett AI-program likt Chat GPT. 

Valde Satoshi Nakamoto själv att försvinna?

Satoshi Nakamoto valde egentligen inte att försvinna efter att han skapat bitcoin, och detta då han egentligen aldrig gjorde sig till känna. 

Sammanfattning: Detta tror man om Satoshi Nakamoto

  • Han är förmodligen en person och inte en grupp människor.
  • Han kan mycket väl vara Dorian Nakamoto, Craig Wright eller Nick Szabo. 
  • Han, det vill säga pseudonymen, var definitivt den som skapade bitcoin. 

Bli PLUS-medlem!