12.2 C
Stockholm
torsdag, juni 1, 2023
HomeBloggSusie Päivärinta – från vulgodrottning till ikon

Susie Päivärinta – från vulgodrottning till ikon

Date:

Relaterat

Lär känna en stad innan du flyttar – så vet du om den är rätt för dig

Det finns många fina hyresrätter i Sverige och många fina städer...

Vem var det som skapade Bitcoin egentligen?

Bitcoin, som du bland annat kan handla med på...

Hur överklockar man sin bärbara speldator och borde man göra det?

Att överklocka din bärbara speldator innebär att du pressar...

Svenskars Mobil & Internetvanor 2023

Det är ett faktum idag att mobiltelefoner och internet...

Moderna Virtuella Upplevelser

Det finns möjligheter idag till att uppleva saker och...

Det var 80-tal när Susie Päivärinta och hennes syster Lili slog igenom stort i Sverige. Med axelvaddar, tuperat hår, stora örhängen, färgstarka kläder och rosa läppar blev de själva sinnebilden av 80-talspop. Till en början möttes de av hård kritik, men med tiden ändrades attityden. Idag kan Susie se tillbaka på en lång karriär inom musiken.

Kortfakta om Susanne Elisabeth ”Susie” Päivärinta

Vem?Sångerska, artist och låtskrivare
Ålder?Född 10 maj 1964 
Bor?På Värmdö
Familj?Sambon Stefan ”Myran” Gustavsson och deras tre barn: Leon Saul Wilhelm Päivärinta, Myra Pavlina Helena Päivärinta och Nova Stephanie Susanna Päivärinta

Susie Päivärintas väg till pophimlen

Susie Päivärinta och systern Lili växte upp i ett musikaliskt hem. Musiken fanns i hemmet och deras pappa var en känd soloklarinettist inom jazzvärlden. För Lili och Sussie blev det naturligt att ägna sig åt musik och föräldrarna uppmuntrade dem. Systrarna fick sånglektioner och lärde sig tidigt att spela flera olika instrument. De har berättat att de i lågstadieåldern knackade dörr i villaområdet för att få uppträda för grannarna.

Så småningom började en karriär ta form på riktigt. Lili och Susie fick köra bakom etablerade artister som Niklas Strömstedt och Per Gessle. De turnerade också med Suzzies orkester – en popgrupp bestående av sångerskan Suzzie Tapper, gitarristen Lasse Karlsson och basisten Gunnar Skoglund. Systrarna Päivärinta har beskrivit turnerandet som en väldigt lärorik tid, men långt ifrån glamorös. För att dryga ut kassan tog de städjobb vid sidan av turnerandet.


Genombrottet kom den dag systrarna blev uppringda av skivbolaget EMI som signade dem. Lili och Susie slog igenom stort med hits som Oh mama, What’s the colour of love och Okey, okey.

Susie Päivärinta – orädd och hårt arbetande

Lili och Susie var bland Sveriges största artister på 80-talet. De gjorde stor succé med sina folkparksturnéer och skivor. Duon har beskrivit den tiden som hysterisk. De var så populära att de ibland behövde poliseskort för att ta sig till och från sina spelningar. Killar i publiken svimmade, andra kastade upp kalsonger med sina telefonnummer på scenen, man var tvungen att avbryta konserter.

Lili och Susie jobbade hårt. De skrev mycket av musiken själva, i samarbete med skivbolagen. De jobbade också själva med kläder och koreografi. Men medan publiken hyllade dem var recensenterna mer skeptiska. Deras musik sågades gång på gång. Systrarna fick kritik för hur de såg ut. De ansågs vara för sexiga och kallades för “vulgodrottningar”. Tack vare listettor och utsålda hus orkade popduon stå på sig, trots skriverierna. De fortsatte att klä och sminka sig på sitt sätt. Lili och Susie har kallats dåtidens mest missförstådda feminister.

Någonstans längs vägen vände kritikernas attityd och tidningarna började skriva allt mer positivt om Lili och Susie, som idag ses som både åttiotalsikoner och kultartister.

Lili och Susie ville använda sitt kändisskap för att göra skillnad. De tog bland annat strid för homosexuellas rättigheter. Systrarna har alltid brunnit för djurens rättigheter. I och med sitt kändisskap tog de chansen att föra djurens talan. De struntade i de fick kritik för att de uttalade sig politiskt. De lyssnade inte heller på sitt skivbolag, som ville att systrarna skulle tona ner sitt engagemang för djurrättsfrågor.

Susie Päivärinta – 40 år som musiker


Efter några år svalnade karriären och år 2000 upplöste systrarna sin duo. De var trötta på konceptet Lili och Susie och kände att de behövde utveckla sig själva som individer. Lili valde att jobba med djurrättsfrågor och att rädda och hjälpa skadade vilda djur. Susie fortsatte med musiken. Susie blev mamma till tre barn. Lili har däremot aldrig känt längtan efter barn. Hon har varit gravid, men valt att göra abort. Hon har känt att hennes kall är att hjälpa utsatta djur. 

Susie startade upp ett musikproduktionsbolag. Hon skriver låtar till andra artister och släpper egen musik. Samtidigt jobbar hon med flera olika projekt. Hon och Micke Syd från Gyllene Tider spelar tillsammans. Show sisters och Diztord är exempel på andra artister Susie samarbetat med. 2018 drog Susie ihop artistkollegor till en stödgala för forskning om sjukdomen ALS. Detta sedan en vän drabbats av sjukdomen.


Idag är Susie återförenad med sin syster Lili. Popduon uppträder återigen tillsammans, exempelvis vid privata ställningar, stadsfester och 1980-talsfester.

Fler av Lili och Susies låtar i urval:

  • Bara Du Och Jag
  • Tokyo
  • Samma Tid, Samma Plats
  • We Were Only Dancing
  • Boyfriend
  • Nothing Could Be Better
  • Something In Your Eyes
  • Where Eagles Fly
  • Ride On My Love
  • I Believe In Good Things

Lili & Susie har en officiell hemsida och en facebooksida, däremot ingen blogg.

Bli PLUS-medlem!