12.2 C
Stockholm
torsdag, juni 1, 2023
HomeBloggOla Lindgren – en profil inom sin sport

Ola Lindgren – en profil inom sin sport

Date:

Relaterat

Lär känna en stad innan du flyttar – så vet du om den är rätt för dig

Det finns många fina hyresrätter i Sverige och många fina städer...

Vem var det som skapade Bitcoin egentligen?

Bitcoin, som du bland annat kan handla med på...

Hur överklockar man sin bärbara speldator och borde man göra det?

Att överklocka din bärbara speldator innebär att du pressar...

Svenskars Mobil & Internetvanor 2023

Det är ett faktum idag att mobiltelefoner och internet...

Moderna Virtuella Upplevelser

Det finns möjligheter idag till att uppleva saker och...

Vissa sporter har behövt lång tid på sig för att kunna etablera sig i det svenska folkdjupet. En förutsättning är att landslaget får framgångar och att det finns personligheter inom laget som kan sticka ut. På 1990-talet tog det svenska folket till sig landslaget i handboll och en av profilerna var Ola Lindgren.

Snabbfakta om Ola Lindgren

Född1964
Längd192 centimeter
YrkeHandbollsspelare och tränare
FamiljGift och 4 barn
Meriter3 silver i OS, 2 guld i VM, 4 guld i EM och 4 SM-guld

Handboll genom tiderna

Handboll utövades ursprungligen både utom- och inomhus. Idag betraktar vi handboll som en inomhussport som främst spelas under vinterperioden. Paradoxalt nog finns handboll med på sommar-OS sedan år 1972. Regelverket för handboll utvecklas i Danmark år 1906 och mannen bakom var en idrottslärare och överstelöjtnant. Men det dröjde länge innan det arrangerades något världsmästerskap.

Det första VM-turneringen inomhus för herrar ägde rum i Sverige år 1954. VM-titeln vanns av Sverige. Fyra år därefter vann Sveriges herrar återigen VM-titeln. Damernas fick dock vänta på sin tur och spelade sin första officiella VM-turnering år 1957. De svenska damerna har börjat skörda framgångar först under 2000-talet. Numera spelas VM-turneringar vartannat år och både för damer och herrar.

Utveckling av handboll

Den som studerar handbollens resultattabeller upptäcker snart flera lag med hemort i äldre regementsstäder, exempelvis Karlskrona, Kristianstad, Ystad och Skövde. Kanske inte så konstigt. På dessa regementen fanns större gymnastiksalar som var tillräckligt stora för att inrymma en handbollsplan. Men något större utrymme för publik fanns inte. Hallarna var så små att några kallades för kolkällare. Ibland fick publiken klättra upp i ribbstolar för att kunna följa matcherna.

Att Sverige blev världsmästare i handboll både år 1954 och 1958, väckte naturligtvis intresse för sporten. Många nya arenor byggdes och åskådarna blev fler. Men under 1960-talet började en trist utveckling för handbollen i världen. Sporten blev hårdare och det som ägde rum kring målgården eller linjen påminde mer och mer om brottning. Det svenska landslaget kunde inte heller matcha lagen från det dåtida östblocket.

Vid slutet av 1980-talet började ett töväder även för handbollen. Tekniska och snabba spelare tog över alltmer. Bollskickliga lag från Frankrike, Spanien och Danmark blev framgångsrika genom snabbt kontringsspel. Och med samma typ av spel kunde det svenska landslaget få framgångar under 1990-talet. Ledaren för landslaget, Bengt Johansson, har blivit en legendar genom sina taktiska drag och landslaget kom att kallas ”Bengans Boys”.

En bidragande orsak till de svenska framgångarna är att flera spelare värvats till utländska klubbar och främst till Tyskland. En av dessa spelare har varit Ola Lindgren. Hård träning och disciplin har utvecklat spelarna fysiskt och psykiskt.

Spel med bruten näsa 

Handboll är en tuff men disciplinerad sport. “På linjen” förekommer mycket hårda tag, men när domaren blåser i pipan är spelarna goda vänner och bråk mellan motståndarna förekommer nästan aldrig. Visst får spelarna varningar och utvisningar, men till skillnad från i fotbollen försöker spelarna nästan aldrig “filma” sig till några fördelar.

Den som följt handbollen känner Ola Lindgren främst som en försvarsspelare. Det hindrar honom inte från att ha gjort 482 mål på 376 matcher i landslaget. Som handbollsspelare råkar man ut för smällar och Ola fick sin näsa knäckt i världsmästerskapen år 2001. Han gav inte upp utan spelade flera matcher med en heltäckande mask för ansiktet. Ola var redan känd som en tuff försvarare och motståndarna blev kanske än mer skrämda av Ola iklädd mask.

Ola Lindgren – efter spelarkarriären

Bara för att Ola lämnat den aktiva spelarkarriären, har han inte lämnat handbollen. Efter karriären har han varit tränare i flera klubblag. Han har även fungerat som assisterande tränare för landslaget och har tillsammans med en annan framgångsrik spelare, Staffan Olsson, varit ansvarig för svenska landslaget. 

Här följer några uppdrag som Ola haft som tränare i klubblag.

  • HSV Düsseldorf
  • HSG Nordhorn
  • Rhein-Neckar Löwen
  • IFK Kristianstad

Framgångsrika idrottsmän blir villebråd för media av olika slag och uppgifter om Ola finns på flashback. Vi får veta att han spelar golf och att han har bostad i både Karlskoga och Halmstad. Har då Ola Lindgren fått sparken från något tränaruppdrag? Det vet vi inte med bestämdhet, men att tränare får sparken inom idrottsvärlden är inget ovanligt. Om det går dåligt för ett lag verkar det aldrig vara spelarnas fel utan alltid tränarens. En sak vet vi dock med bestämdhet, och det är att han inte ska förväxlas med sångaren Ola Lindgren Grave.

Bli PLUS-medlem!