-6.4 C
Stockholm
torsdag, mars 30, 2023
HomeBloggHur mycket är en hektar?

Hur mycket är en hektar?

Date:

Relaterat

Vilopauser för en intensiv vardag med barn

Har du barn så vet du att mycket av...

Smarta sätt att minska elanvändningen i hemmet!

Vi vet alla att det är viktigt att minska...

Vad är bäst för dig – en surfplatta eller dator?

Vilket av alternativen mellan en surfplatta eller bärbar dator...

Från Fredrik Åkare till Moderna Webbplatser

Det första du tänker på, är vad moderna webbplatser...

Helenas horoskop – en av alla astrologiska guider på internet

Stjärna, stjärna på himlen där! Säg mig vem som...

Vad är en hektar? Och hur mycket är en hektar mark värd egentligen? Hektar förkortas till ”ha” och är en äldre måttenhet som man än idag använder för att mäta upp landytor, till exempel inom jordbruk och för skogsmark.

Hur mycket är en hektar i kvadratkilometer?

En hektar är 10 000 kvadratmeter (alltså en kvadratformad yta vars sidor är 100 meter långa vardera). Man brukar säga att en vanlig fotbollsplan (60 m x 90 m), är ungefär en halv hektar. Hektar kallas just hektar för att det härstammar från den ännu tidigare måttenheten “ar” som är 100 kvadratmeter. En hektar är alltså 100 (ett hekto) ar.

Hur mycket är en hektar mark värd?

För att svara på detta så måste man först veta vilken slags mark man pratar om. Måttenheten hektar  är vanlig att använda inom skogsindustri och jordbruk, för åkermark och betesmark.

Generellt så är utvecklingen väldigt bra för själva markvärdet av alla nämnda slag och värdet av en hektar har ökat markant de senaste åren. Under en femårsperiod så har värdet på skogsmark ökat med ungefär 26 %, medan värdet för betes- och åkermark under en tioårsperiod har ökat med omkring 100 %.

År 2021 såg priserna i genomsnitt ut såhär:

  • Hur mycket är en hektar skog värd?
    Svar: 75 000 kronor
  • Hur mycket är en hektar mark värd?
    Svar: åkermark 121 800 kronor, betesmark 45 300 kronor

Sveriges yta i hektar

Om man mäter hela Sveriges yta så blir det 407 000 kvadratkilometer – eller 40,7 miljoner hektar. Av det så består hela 69 % av skog (mestadels skogsplantage). Endast 3 % består av bebyggd mark.

Så med andra ord är nog Sverige inte det land man helst vill gå vilse i skogen i. Men det är klart, med karta och kompass, och med kunskapen om att varje yta man går på är värd en hel del pengar, så kan man nog tryggt hitta hem igen.

Bli PLUS-medlem!