-6.4 C
Stockholm
torsdag, mars 30, 2023
HomeBloggHur många invånare har Ukraina 2022? 

Hur många invånare har Ukraina 2022? 

Date:

Relaterat

Vilopauser för en intensiv vardag med barn

Har du barn så vet du att mycket av...

Smarta sätt att minska elanvändningen i hemmet!

Vi vet alla att det är viktigt att minska...

Vad är bäst för dig – en surfplatta eller dator?

Vilket av alternativen mellan en surfplatta eller bärbar dator...

Från Fredrik Åkare till Moderna Webbplatser

Det första du tänker på, är vad moderna webbplatser...

Helenas horoskop – en av alla astrologiska guider på internet

Stjärna, stjärna på himlen där! Säg mig vem som...

Minst 12 miljoner människor har flytt från sina hem sedan Rysslands militära invasion av Ukraina. Mer än 5 miljoner har flytt till grannländerna, medan 7 miljoner människor fortfarande tros vara på flykt i Ukraina. Hundratusentals ukrainska flyktingar har dock återvänt till sitt hemland, särskilt till städer som Kiev.

Vi har alla hört de senaste ukrainska nyheterna. Låt oss upptäcka lite mer om den ukrainska befolkningen.

Befolkningen i Ukraina

Hur många invånare har Ukraina? År 2022 bor det över 43 miljoner människor i Ukraina, vilket motsvarar drygt en halv procent av världens totala befolkning. Ryssland har 143 446 000 invånare, jämfört med Ukrainas 43 815 000, vilket är ungefär tre gånger så mycket.

Etniska ukrainare utgör mer än tre fjärdedelar av befolkningen. Ryssarna är fortfarande den största minoriteten, även om de nu utgör mindre än en femtedel av befolkningen. Den övriga befolkningen består främst av vitryssar, moldavier, bulgarer, polacker, ungrare, rumäner och romer.

Språket i Ukraina

Den stora majoriteten av befolkningen i Ukraina talar ukrainska. Och det ukrainska skriftspråket skrivs med en form av det kyrilliska alfabetet.

Språket – som tillsammans med ryska och vitryska tillhör den östslaviska grenen av den slaviska språkfamiljen – är nära besläktat med ryska men har också tydliga likheter med det polska språket.

10 roliga fakta om Ukraina

  1. Av de sex kloster i världen som har Lavra-status finns tre i Ukraina: Kyiv-Pechersk Lavra i Kiev, Holy Dormition Lavra i Pochaev och Sviatogorsk Holy Dormition Lavra i Donetsk Oblast.
  2. Det finns sju UNESCO:s världsarvsplatser i Ukraina: Sofiekatedralen i Kiev och Lvivs historiska centrum, universitetet i Cjernivtsi samt de unika träkyrkorna i Karpaterna och de bokskogar som omger dem.
  3. Det första universitetet i Östeuropa öppnades i Ukraina.
  4. Det ukrainska språket var det tredje vackraste språket i världen 1934. Ett intressant faktum är att ukrainska 1934 rankades som det tredje vackraste språket i världen, strax efter franska och persiska.
  5. Jaltakonferensen 1945 hölls i Ukraina. Det var var ett möte mellan den legendariska treenigheten under andra världskriget: Stalin, Churchill och Roosevelt.
  6. Territoriet i dagens Ukraina var bebott så tidigt som på 500-talet f.Kr. Enligt lämningar från den tripolitanska kulturen var området i dagens Ukraina befolkat redan på 500-talet före Kristus.
  7. Till skillnad från andra kulturer i världen brukar ukrainare bära vigselringar på höger hand istället för på vänster.
  8. Ukraina har världens längsta blåsinstrument. Den ukrainska trembita är det längsta blåsinstrumentet i världen. Det finns registrerat i Guinness rekordbok.
  9. Världens näst djupaste tunnelbanestation ligger i Kiev, Ukrainas huvudstad. Den heter Arsenalna och ligger på ett djup av 105,5 meter, vilket gör den till den näst djupaste stationen i världen. 
  10. Världens näst mest besökta McDonald’s ligger i Kiev, nära järnvägsstationen.

Bli PLUS-medlem!