11.1 C
Stockholm
torsdag, juni 1, 2023
HomeBloggGunilla Backman Sveriges stora musikalstjärna

Gunilla Backman Sveriges stora musikalstjärna

Date:

Relaterat

Lär känna en stad innan du flyttar – så vet du om den är rätt för dig

Det finns många fina hyresrätter i Sverige och många fina städer...

Vem var det som skapade Bitcoin egentligen?

Bitcoin, som du bland annat kan handla med på...

Hur överklockar man sin bärbara speldator och borde man göra det?

Att överklocka din bärbara speldator innebär att du pressar...

Svenskars Mobil & Internetvanor 2023

Det är ett faktum idag att mobiltelefoner och internet...

Moderna Virtuella Upplevelser

Det finns möjligheter idag till att uppleva saker och...

Gunilla Backman är en känd musikalartist som har arbetat med Björn Andersson och Benny Ulvaeus. Har man gjort det kan man verkligen säga att man tillhör ABBA-familjen. Gunilla har både varit med i deras originaluppsättningar samt gjort egna turnéer med ABBA-musik.  

Snabbfakta om Gunilla Backman:

Namn:Gunilla Katarina Backman
Född:18 juni 1965
Familj:Förlovad samt 1 barn från tidigare äktenskap
Musikaldebut1982 som Liesl i Sound of Music på Folkoperan, 17 år gammal

Som en familj med ABBA-låtar

En turné som gick av stapeln 2019 innan corona slog till, det var en turné med Kalle Moraeus och Johan Boding. Det blev en uppskattad och bejublad turné där de åkte land och rike runt med ABBA-låtar. Redan på affischen kunde man notera att humorn ligger dem varmt om hjärtat. Alla som känner till Kalle Moraeus vet att han inte mäter mer än 1,6 meter i strumplästen. Tittar man på affischen så är han längst av de tre då han står på en läskback.

Gunillas barn och familj

För den som undrar “vem är Gunilla Backman gift med” så är svaret just nu faktiskt ingen. Däremot var hon gift med Christer Sturmark innan de genomgick en skilsmässa. Christer och Gunilla fick under deras äktenskap sonen Leo tillsammans. Idag lever hon med en ny partner sedan några år tillbaka. Johan Hultén, som han heter, och Gunilla är förlovade sedan en tid tillbaka. 

Gunillas första karriärsteg tog hon i och med det aktiva skolval som hon gjorde som som tioårig. Året var 1975 och hon steg in på Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Hon har själv noterat i efterhand att det var hennes mamma som pushade henne mot den karriär hon har idag. Det är dock i positiv bemärkelse som hon syftar på mammans pushande.

Sång och musik har varit livet för Gunilla Backman

Det var ju inte bara musik som lockade den lilla Gunilla. Dansen, speciellt baletten var också ett stort intresse för henne. Dansutbildningen började med Balettskolan och avslutades många år senare i Cullbergbaletten. Det var en naturlig fortsättning att scendebutera som musikalartist i Sound of Music som 17-åring. 

Ett urval av Gunilla Backmans roller på scenen:

  • 1982 Liesl – Sound of Music på Folkan
  • 1983 Snövit – Snövit och de sju dvärgarna på Folkan
  • 2002 Greta – Garbo Garbo The Musical på Oscarsteatern
  • 2006 Medverkande Oscars 100-årsjubileum på Oscarsteatern                
  • 2013 Desirée Armfeldt – Sommarnattens leende på Malmö Opera
  • 2021 Abbedissan – Sound of Music på Malmö Opera

Sångerska och textskrivare ut i fingerspetsarna

Som sångerska i ABBA:s teateruppsättningar har Gunilla tagit texterna till sitt hjärta. En av de allra mest populära låtarna ABBA har gjort är ”The winner takes it all”. Den har Gunilla mycket vördnadsfullt skrivit om med svensk text. ”Vinnaren tar allt” har blivit en populär låt som har nästan spelats över 250 000 gånger på Spotify. Det är dock inte den populäraste låten på Mama Mia-skivan från 2005. Den låten som är populärast sjunger Gunilla med Nina Lundseie. Låten heter på svenska Kan man ha en solkatt i en bur. Den har spelats över 700 000 gånger på Spotify.

Hundpromenad på vackra Lidingö en framtidsutopi

Idag bor Gunilla Backman på Lidingö där hon trivs och mår bra. Hon har själv berättat i en intervju att sonens pappa bor ungefär fem minuter bort och att det är perfekt. I framtiden kanske man kan se henne promenerande runt på vackra Lidingö med en ljuvlig hund i kopplet. Men som det är idag blir det nog promenader utan hund. Som många andra stora stjärnor är hon mer eller mindre gift med jobbet. 

Det innebär mycket sena kvällar, resor och turnéer både i Sverige och utomlands. Så skulle Gunilla vara sugen på en hund vore det nog ändå bra att vänta tills livet lugnat ner sig. Till dess, vilket man hoppas dröjer länge, så får man njuta av Gunillas vackra röst på skivor. Ännu hellre önskar man ju att man får komma och titta på Gunilla på scenen och se hennes fantastiska scennärvaro. Hon är verkligen Sveriges starkast lysande stjärna på musikhimlen. 

Bli PLUS-medlem!