-6.4 C
Stockholm
torsdag, mars 30, 2023
HomeBloggFrån Fredrik Åkare till Moderna Webbplatser

Från Fredrik Åkare till Moderna Webbplatser

Date:

Relaterat

Vilopauser för en intensiv vardag med barn

Har du barn så vet du att mycket av...

Smarta sätt att minska elanvändningen i hemmet!

Vi vet alla att det är viktigt att minska...

Vad är bäst för dig – en surfplatta eller dator?

Vilket av alternativen mellan en surfplatta eller bärbar dator...

Helenas horoskop – en av alla astrologiska guider på internet

Stjärna, stjärna på himlen där! Säg mig vem som...

Anders Glenmark – ett skånskt musikgeni

Som en tredjedel av GES har Anders Glenmark kommit...

Det första du tänker på, är vad moderna webbplatser och en av Cornelis Vreeswijk, påhittad karaktär vid namn Fredrik Åkare har gemensamt. Till att börja med, är de båda virtuella, vilket betyder att de finns i vad vi kan kalla ett parallellt universum.

Den stora skillnaden blir att du kan interagera med webbplatser, men att de blir svårt gällande Fredrik Åkare. Det viktigaste av allt, är dock historia och tidsskillnad.

Tiden för Fredrik Åkare och Cecilia Lind

För att göra något som kunde vara en mycket lång historia kort, har vi valt sången om Fredrik Åkare och Cecilia Lind som utspelar sig under tidigt 1960-tal. Här hade vi kunnat slagit på stort och skrivit Gustav Wasa istället, vilket skulle ha tagit oss tillbaka till 1500-talet.

Under tiden för historien i sången, fanns det dock inga datorer för hemmabruk eller webbplatser med allt från utländska casinon till shopping online. Faktum är att det första e-postmeddelandet skickades 1971 via Arpanet av Ray Tomlinson.

Under det svenska 1960-talet var det mycket som var tabu, vilket också sången Fredrik Åkare handlar om. Här ansågs det vara skamligt av en äldre man att känna kärlek för en mycket yngre kvinna. Nu är ju Cecilia Lind bara 16 år, och på den tiden räknades som ett barn.

För att ta ett steg utanför sången och koncentrera på den tekniska utvecklingen. Då hade hålkortsmaskiner, som räknas som de första datorerna, redan varit i bruk under lång tid. Nu var vi på väg att ta steget till helt elektroniska datorer.

Kanske kan vi också nämna att det fanns en annan mycket känd man för sina visor och sånger. Det var Evert Taube, men hans tid var långt innan både Cornelis och Fredrik Åkare.

Eran mellan Fredrik Åkare och Moderna Webbplatser

Det var just under tiden mellan Fredrik Åkare och Cecilia Lind, som det hela tog fart rejält. Under 1970-talaet försvann samtidigt många tabun. Här var det flower power som gällde, där det istället skulle spridas gränslös kärlek. Till och med kärlek över gränserna.

Nu kunde det mycket väl gå an att vara både 30 och 40 år och ingå kärleksrelationer med 18 till 20 åriga flickor. Kanske till och med 50 år eller äldre. Dock har det alltid varit svårare ju lägre ned i åldrarna det går, då de flesta länder har stänga lagar i det fallet.

Ser vi till den elektroniska eran, så börjar den att blomstra. Här utvecklas det för fullt och e-post blir något som statliga verk börjar använda redan i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. För Sverige skulle det vänta till den 7 april 1983 innan det första mailet togs emot.

Nu var det vad vi idag kallar internet som var det media mailet skickades över. Det var en person vid namn Björn Eriksen som tog emot detta historiska mail. Meddelandet kom från Jim McKie på European Unix Network och löd ”Hello” i rubrikfältet.

Den digitala tidsåldern

Efter detta följde vårt inträde i det vi kan kalla den digitala tidsåldern. 1981 kom det som vi anser vara de första PC-datorerna. Med tanke på att Fredrik Åkare redan var gammal på 1960-talet, så tror vi inte att han blev en användare. Dock kan mycket väl Cecilia Lind, ha skrivit några rader på en IBM.

Med andra ord vet du att det var IBM som lanserade de första PC-datorerna, för att möta upp mot konkurrensen från Apple. De lanserade sina första persondatorer redan 1976. Dock var det första med Macintosh 1984 som de fick sitt stora genombrott.

Efter detta har allt gått ruskigt fort, fram till den punkt vi är idag. Precis lika snabbt som Fredrik Åkare fick känslor för Cecilia Lind. Dock har utvecklingen av datorer, internet samt moderna webbplatser varit lite mera genomtänkt.

Idag kan vi finna datorer i nästan alla svenska hem. Tar vi bara e-post som exempel, så utförde de en studie 2019. Den talade om att e-post användes av hela 91 % av svenska internetanvändare. Något som gör det till det mest använda sättet att kommunicera över internet.

Idag är allt dock så mycket mera. Delar av många människors liv har förflyttats till internet. Något som idag är en virtuell värld och vårt parallella universum. Faktum är att det gott så långt att vissa av oss blivit beroende av sociala media och internet i stort.

I och med att det finns så mycket att göra online, finns även de som spelar bort för mycket pengar eller skapar andra ohälsosamma beroenden. Också mycket kriminalitet bor idag online, då alla öppnar en del av sig själv när de ansluter till nätet.

Framtiden för Fredrik Åkare och Moderna Webbplatser

Som vi ser det idag, finns det inget slut på hur långt utvecklingen kan gå. Från början var det två-dimensionellt, för att sedan blir 3D-grafik. Numera talar vi om VR-teknik och att stiga in i helt nya världar och rum. Något som var svårt att tro nät den första datorn stod på plats.

Vi ser det så här, att Fredrik Åkare är en kille som klarat sig genom många år. Han står fortfarande stark i sången och har behållit sin popularitet. Framtiden ser alltså ljus ut för den här gamla mannen. Ser vi på internet och moderna webbplatser, har det blivit något som nästan alla behöver.

Med det sagt ser framtiden ljus ut även här. Vad vi måste se upp med är de negativa aspekterna och effekterna av denna utveckling. Vi måste se till säkerhet och skydd för alla användare och besökare i den digitala världen.

Det positiva med allt, är att det finns så många olika yrken och en så storkomplexitet i allt från internet till moderna webbplatser. Något som betyder att det kommer finnas stora möjligheter att jobba inom den digitala världen i framtiden.

Bli PLUS-medlem!